BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Diary of the Human

Cum ne transformă birocraţia


Partea I - INTRODUCEREA

N-am simţit niciodată că oamenii din poziţii oficiale, deşi aleşi mai mult sau mai puţin de mine, mă reprezintă. Şi nu mă refer la faptul că nu aprob poziţia lor oficială şi nici la faptul că aceasta îmi pare insuficientă. Mă refer doar la distanţa pe care o pune între noi setul de formalităţi, din ce în ce mai multe şi mai complicate, care au ajuns să necesite inventarea unui nou cuvânt în vocabularul speciei umane: birocraţia.
BIROCRAȚÍE, birocrații, s. f. Interpretare și aplicare a legilor, a dispozițiilor, a regulamentelor etc. numai în litera lor, fără preocuparea de a le înțelege spiritul; birocratism, funcționarism. – Din fr. bureaucratie.
Cum ne transformă birocraţia e un fenomen amuzant de urmărit. Deodată, poziţiile pe care le ocupăm devin rutină şi, mai apoi, roluri. Apoi fenomenul se generalizează, se răspândeşte ca o boală contagioasă în întreg sistemul: sunt prinşi întâi cei din sistemul în cauză şi apoi sunt prinşi în el toţi cei care beneficiază de (sau doar intră în contact cu) acesta. După aceea totul e inerţie.
Prima lege a dinamicii – Legea inerţiei este astfel formulată astfel : un corp aflat in stare de repaus sau de mişcare uniformă, rectilinie va continua să păstreze starea sa iniţială atât timp cât asupra sa nu acţionează o altă forţă externă sau în cazul corpului uman o forţă internă.
De ce e important? Pentru că uităm să definim atât rolurile noastre, cât şi pe cele ale celor care ne reprezintă (politic, social, economic, intelectual, spiritual, ideologic, artistic). Cu alte cuvinte, se întâmplă frecvent ca atât noi, cât şi reprezentanţii noştri, buimăciţi de aburul cald al birocraţiei ca de o ploaie infinită, să confundăm definiţiile după cum urmează:
       1) Actorii procesului electoral, buimăciţi după cum am stabilit anterior, vor confunda termenii de reprezentant cu cel de lider.
       2)  Pionii procesului electoral, de asemenea buimăciţi după cum am stabilit anterior, vor confunda termenii de reprezentant cu cel de lider.
REPREZENTÁNT, -Ă, reprezentanţi, -te, s.m. şi f. Persoană împuternicită să reprezinte pe cineva sau ceva, să ţină locul cuiva, să acţioneze în numele cuiva.
LÍDER ~i m. 1) Persoană aflată în fruntea unei mişcări sociale sau în fruntea unui partid politic. 2) Sportiv sau echipă care se află în fruntea unei competiţii. 3) Navă conducătoare a unei flotile sau a unei escadre.